Bam wat?!

‘Bam wat?’ zullen velen denken, nou: Bamberg! Zo’n 230 kilometer ten noorden van München ligt deze bijzondere stad in de Freistaat Bayern in de regio Oberfranken aan de rivier de Regnitz. Vakwerkhuizen, een universiteit én 60 brouwerijen bepalen het aangezicht en de sfeer in de stad en haar omgeving met 80.000 inwoners.

De regio Oberfranken gaat er prat op de grootste brouwerij-dichtheid per hoofd van de bevolking te hebben en overal waar je gaat of staat in het Bamberger land vind je dan ook brouwerijen, ‘brauereigaststätten’ en ‘biergärten’ in overvloed. De eerstgenoemde zijn te omschrijven als de proeflokalen van de eigen brouwerij die ook meestal aan de brouwerij vastliggen, de biergärten zijn vaak de erbij horende terrassen waarbij deze ook weg van de brouwerij, verspreid in de natuur, te vinden zijn.

Rauchbier

Er worden zo’n 350 verschillende bieren gebrouwen in de regio, dus er valt genoeg te proeven! Als er echter één bierstijl als typerend voor de regio moet worden gezien is dit het voor velen onbekende ‘Rauchbier’. Voor velen onbekend en door sommigen onbemind. Dit komt door de uitgesproken smaak die het bier heeft; een rooksmaak. Denk aan Ardennerham en worsten van de Hema, maar dan vloeibaar en met koolzuur. Daar moet je even aan wennen.

Tegenwoordig is deze bierstijl een specialiteit die eigenlijk alleen in en om Bamberg gebrouwen wordt, maar vroeger heeft elk bier deze rokerige smaak gehad. De enige manier om de mout na het kiemen te drogen(eesten) was door er een vuurtje onder te stoken; het kan dan niet anders dan dat de mout deze smaak opneemt en later, tijdens het brouwen, weer afgeeft aan het bier. Daar waar modernere technieken voor het drogen van de mout elders omarmd werden, bleef men in de regio Bamberg op de traditionele manier eesten met vuur en dus rook.

Laat je het Rauchbier goed smaken, maar geef je smaakpapillen wat tijd om eraan te wennen. De bekendste brouwerij van Rauchbier in Bamberg, Schlenkerla, geeft in al haar wijsheid aan: het tweede Rauchbier smaakt beter dan het eerste en het derde nóg beter!

 Noroc!

Laat u inspireren...

Biercolumn Wim Eussen: 'Pilsner of Lager?'

Biercolumn Wim Eussen: 'Pilsner of Lager?'

Biercolumn Wim EussenVakantie! Lekker! Volop genieten, thuis of elders en nagenoeg onbeperkte mogeli...

Lees verder
Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

De ándere authentieke Beierse WeizenGasten en consumenten, zowel in de horeca als bij de slijterij,...

Lees verder
Het Bio-Certificaat van Skal Biocontrole

Het Bio-Certificaat van Skal Biocontrole

In de wereld van drankenhandel en -distributie is het waarborgen van kwaliteit en veiligheid van het...

Lees verder
Biercolumn Wim Eussen: 'Een brouwerij runnen is niet makkelijk'

Biercolumn Wim Eussen: 'Een brouwerij runnen is niet makkelijk'

Biercolumn Wim EussenDe nazomer houdt lekker lang aan en zorgt voor nog wat extra vakantiegevoel ter...

Lees verder