Proef de sfeer

Sommige bieren hebben bij mij hetzelfde effect. Ze maken warm na een winterwandeling, brengen sfeer en passen bij de tijd van het jaar.

Natuurlijk de kerstbieren, die met name in december gedronken worden en daarna verdwijnen van het menu. Zonde, want de speciale kruidigheid van bijvoorbeeld de Bush Noël, Delirium Christmas of Chouffe N’ice smaakt ook nog prima in januari of februari!

 

Enkele andere bierstijlen hebben het nostalgische effect het hele jaar door en al passen ze in andere seizoenen misschien niet perfect bij het weer, smaakvol zijn ze en soms roepen ze gelijke gevoelens op als de maand december zelf.

Vatgerijpte, oftewel ‘barrel aged’ bieren doen dit bij mij. Door de tannines die vrijkomen uit het hout, krijgen ze een speciale smaak en nodigen uit om rustig te genieten maar geven ze ook een belofte voor wat komen gaat: de volgende slok. Heerlijk!

Infused bieren

Infused bieren, waarbij er een bepaalde drank aan een bier wordt toegevoegd geven mij vaak een gevoel van luxe. Een soort Zwitserleven gevoel maar dan op bierniveau: alles kan, alles is geregeld, geen zorgen: genieten!

 

Een valkuil is dat de drank waarmee geinfused wordt de overhand krijgt, in de veronderstelling dat de klant ‘wil weten wat hij gekocht heeft’. Als ik echt de turf uit de whisky in mijn bier zou willen proeven, zou ik beide dranken apart bestellen en mixen.

Bij het infusen gaat het wat mij betreft niet erom dat smaken duidelijk te herleiden zijn naar het beginproduct maar dat de combinatie van de twee zorgt voor een mooi geheel. Herkenbaarheid is niet belangrijk maar symbiose des te meer.

 

Bij het pas geïntroduceerde Zondig Genot van Brouwerij Rolduc is dit goed gelukt. De basis is een heerlijk intens donker bier waar vervolgens Calvados aan wordt toegevoegd. De volle rijpe smaak van het bier mengt met de licht zoete en fruitige smaak van de Calvados en zorgt voor een heerlijke complete smaak, zonder dat één smaakcomponent overheerst. Erg lekker en goed te combineren met zoete nagerechten of pittige kazen of met gebraden varkensvlees of barbecue.

 

Snel proberen dus!

Fijne feestdagen!

Laat u inspireren...

Biercolumn Wim Eussen: 'Blond, Dubbel, Tripel'

Biercolumn Wim Eussen: 'Blond, Dubbel, Tripel'

Biercolumn Wim EussenHet kwik stijgt langzaam en de vogels beginnen vroeger te fluiten: de lente kom...

Lees verder
Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

De ándere authentieke Beierse WeizenGasten en consumenten, zowel in de horeca als bij de slijterij,...

Lees verder
Biercolumn Wim Eussen: 'Een brouwerij runnen is niet makkelijk'

Biercolumn Wim Eussen: 'Een brouwerij runnen is niet makkelijk'

Biercolumn Wim EussenDe nazomer houdt lekker lang aan en zorgt voor nog wat extra vakantiegevoel ter...

Lees verder
De evolutie van cocktails en de legendarische bartenders die ze bereiden

De evolutie van cocktails en de legendarische bartenders die ze bereiden

En de legendarische bartenders die ze bereidenDe geschiedenis van cocktails is rijk en fascinerend....

Lees verder