De Nederlandse wetgeving

Duitsland gaat nog steeds prat op het eeuwenoude ‘Reinheitsgebot’ uit 1516: wereldwijd de eerste warenwet die bepaalt met welke ingrediënten bier gebrouwen mag worden. In Nederland zijn we iets vrijer en is er weinig wetgeving over bier. Er is een algemene beschrijving van wanneer een product ‘bier’ mag heten en slechts een paar bieren hebben een eervolle vermelding in onze wetboeken: alcoholvrij- en alcohol-arm bier, oud bruin, pils en bok/bock bieren.

 

Lentebock

Gezien de tijd van het jaar brengt ons dit bij de Lentebock. In onze wet heeft het bier alleen de verplichting om gebrouwen te worden met een stamwort-gehalte van minimaal 15%. Daarmee is dus niets anders vastgelegd dan het alcoholpercentage. Om meer over deze bierstijl te weten te komen moeten we dus elders zoeken en komen we uit in Duitsland!

Want ook dit bier heeft zijn oorsprong in het Duitse stadje Einbeck. Met omwegen komt hier namelijk ook ons herfstbok vandaan en de Einbecker brouwers hebben volgens de overlevering dus ook gezorgd voor onze lentebock.

Schaarste in de zomer

Niemand wist vroeger precies waarom, maar in de zomer werd bier vaak zuur en kon je er ziek van worden. Tegenwoordig weten we dat dit komt omdat bier niet gekoeld kon worden in de warme maanden en door de hogere temperatuur kregen bacteriën meer kans dan in de koude maanden.

Hierdoor mocht er in de zomer niet gebrouwen worden, van 23 april tot 29 september. Dit zorgde ervoor dat in de warme maanden niet altijd genoeg bier voorradig was terwijl dit nou net de fijnste periode was om bier te drinken.

De brouwers uit Einbeck bedachten om een iets zwaarder, blond bier te brouwen dat daardoor houdbaar bleef gedurende de zomer. Omdat dit bier vóór 23 april gebrouwen werd en dus ergens in mei klaar was, kreeg het de naam Mai-bock. Dit veranderde in Nederland naar mei-bock en lente-bock en kent een lange traditie.

Natuurlijk zijn er nu meer speciaalbieren verkrijgbaar die goed passen in de lente maar Lentebock houdt als voorjaarsbier een speciale plek. Het is de viering van een nieuw fris seizoen en past net zo goed bij de tijd van het jaar als asperges of aardbeien.

 

Vieren dus, die lente! 

Laat u inspireren...

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Gasten en consumenten, zowel in de horeca als bij de slijterij, willen graag iets te kiezen hebben....

Lees verder
Bierfusten veel gestelde vragen

Bierfusten veel gestelde vragen

Een goed glas bier mag niet ontbreken in een levendige horecazaak. Of u nu een gezellig eetcafé runt...

Lees verder
Terrastrends: Welke ontwikkelingen zien wij dit jaar terug op de terrassen?

Terrastrends: Welke ontwikkelingen zien wij dit jaar terug op de terrassen?

Met de lente in volle bloei en de zon die haar stralen weer laat zien, is het tijd om ons te verheug...

Lees verder
Bier- en wijntrends 2024

Bier- en wijntrends 2024

Terwijl de wereld van dranken voortdurend vernieuwt, brengt 2024 enkele verfrissende trends in bier...

Lees verder