Stacheln
2024: een nieuw jaar, een nieuw begin. Ik hoop dat we er een bierig jaar van maken!
Het vuurwerk van Oud&Nieuw is inmiddels opgeruimd maar met bier kun je het hele jaar vuurwerk maken: Stacheln!
‘Stacheln’ is een Duits werkwoord en betekent letterlijk ‘prikken’, ’steken’ of ‘poken’. De overlevering vertelt het verhaal over een smid die na het werk een heerlijk koel glas bier dronk met zijn gezel. De man haalde elke dag bier uit de kelder en na een verhitte dag aan het vuur in de smidse was het bier verkoelend en smaakte geweldig.
Op een koude winterdag vond de smid het bier echter te koud en zocht hij een manier om het bier op te warmen. Er lag een gloeiende pook in het vuur en de smid, niet dom, dompelde deze in zijn bier. Het bier warmde inderdaad precies de nodige één of twee graden op en was daarmee aangenamer voor de smid.
Fantastische bijeffecten
De andere effecten die dit Stacheln echter heeft op het bier zijn veel belangrijker en dat is de reden waarom ik nu ook nog vaak Stachel bij workshops of proeverijen. Als je de hete pook namelijk in het bier stopt, komt er veel koolzuur vrij en dit vormt een dik, cappuccino-achtig schuim op het bier. Daarnaast karamelliseren de restsuikers in het bier rondom de pook en voegen een heerlijke vol-zoetige smaak toe aan het gebruikte bier. De smaakbeleving is compleet als je een slok neemt: het warme lobbige schuim voel je tegen je lippen en daar onderdoor komt een heerlijke slok koel en zoetig bier: fantastisch!
Als je dit zelf wilt proberen kun je zelf een Stachel-ijzer maken door een vingerdikke, RVS stang te nemen, daar een handvat aan te maken en deze in een gasvlam te verwarmen tot hij gloeit. Let wel op: je kunt je branden en degene die dit uitvoert hoort zelf nog niet te hebben gedronken.
Over het algemeen zijn donkere bieren met veel restsuikers het meest geschikt om te Stacheln. De overgebleven kerstbieren vormen prima oefenmateriaal, maar ook bijvoorbeeld bieren als de Rolducker Zwaere, LeFort, Straffe Hendrik Quadrupel of Gouden Carolus Classic zullen het prima doen.
Wil je verder experimenteren, probeer dan bieren die minder voor de hand liggen: de Mongozo Banana bijvoorbeeld of een Weihenstephaner Vitus.
Veel plezier!