• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eusen - maart

Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad

Tijdens Pasen wordt het feit gevierd dat Jezus na de kruisiging is opgestaan uit de dood. Het tijdstip voor een herrijzenis had niet beter gekund: na maanden van kou en donkere dagen vieren we het aanbreken van een nieuw, lichter seizoen: de lente!

Een goed feest zonder lekker eten en drinken bestaat niet en daarom verven we gekookte eieren en… brouwen we bier! Enkele bier-suggesties voor het vieren van de lente heb ik vorige keer al gegeven, maar deze bieren zijn absoluut ook het proeven waard: Rodenbach Fruitage (fruitig met een subtiel en fris zuurtje), Jopen Spring in the Hop (lichte IPA met fruitige aroma’s) of een Super 8 Flandrien (blond met een tonen van hout en vanille).

 

Als we het dan toch over de seizoenen hebben: waar wordt al het werk afgestemd op de seizoenen? Juist, op de boerderij! Terwijl vroeger op de boerderij iedereen genoot van een heerlijk herfst- of kerstbier, werden in de advent-periode lichtere, alcoholarme maar erg verfrissende bieren gebrouwen. Deze bieren waren bedoeld om in de lente de dorst van de landarbeiders te lessen. Een van deze biersoorten is saison.

Een veel letterlijker naam dan saison kun je voor een seizoenbier niet bedenken. Al dekt de Engelse benaming Farmhouse Ale, bovengistend boerderij bier dus, ook de lading.

Van oorsprong komt de saison uit de Belgische provincie Henegouwen, tegen de Franse grens aan. Dat ze in Henegouwen bier kunnen brouwen bewijst het illustere rijtje brouwerijen dat hier gevestigd is: onder andere Brunehaut, St.Feuillien, Dubuisson, Chimay en Dupont.

Saison is de laatste jaren steeds populairder geworden en is er dan ook in veel variëteiten. Als je de bierstijl wil leren kennen, begin je bij de moeder aller saisons: de Saison Dupont. Het bier, dat al jaren op de boerderij werd gebrouwen voor de eigen landarbeiders, werd zo succesvol dat naast de boerderij een officiële brouwerij de tweede hoofdactiviteit op de hoeve werd.

Het is lekker en leuk om de traditionele saison-bieren naast de moderne te proeven. Vul je winkelwagentje met een Saison Dupont, een Surfine van Dubuisson, Tank 7 van Boulevard Brewing Company, Datisandere Koekoek van Bird Brewery en de Oedipus Mannenliefde en organiseer je eigen Saison-Dégustation of Farmhouse Ale-Tasting!

 

Als afsluiter een kleine vooruitblik naar april, want dan zijn er behoorlijk wat bierige feesten te vieren! New Beers Eve bijvoorbeeld. Nooit van gehoord? Elk jaar op 7 april wordt in de VS een heuglijk feit gevierd: het einde van de Drooglegging op 7 april 1933. Als je het mij vraagt een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van dit land. We hebben dit soort terreur in Europa gelukkig nooit gehad maar het feit dat we de mogelijkheid hebben om lekkere speciaalbieren te drinken, mag met de Amerikanen gevierd worden!

 

Santé!