• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - April

Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad

Bierliefhebbers, het is april en we hebben allerhande leuks aanstaande! Wat dacht je van de eerste mooi dagen van het jaar? En de lange weekenden met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren? Alles mag om het voorjaar te vieren: een weekendje weg bijvoorbeeld. En zo’n weekendje valt prima te combineren met de leuke festiviteiten die er aankomen.

Zo is er bijvoorbeeld de Dag van het Duitse Bier, een jaarlijks feest op 23 april waarbij we vieren dat Hertog Willem de Vierde van Beieren op deze dag in 1516 het ‘Reinheitsgebots des Bieres’ uitvaardigde. Dit Reinheitsgebot is eigenlijk de eerste ‘warenwet’ ter wereld, waaraan in Duitsland nog steeds grote waarde wordt gehecht. In dit gebod werd geregeld met welke ingrediënten bier mocht worden gebrouwen, namelijk water, hop en gerstemout. Omdat in die tijd de werking van gist niet bekend was, werd dit ingrediënt pas later toegevoegd.
Omdat bier in Duitsland gold en nog steeds geldt als een basis-voedingsmiddel en veel genuttigd werd, moest de consument beschermd worden tegen ‘charlatans’ die hun bieren brouwden met andere kruiden dan hop en andere gewassen dan gerst. De wet diende echter meerdere doelen: tarwe was en is belangrijk voor het bakken van brood en dus het voeden van de bevolking; door gerst aan te wijzen voor het brouwen van bier zorgde Willem IV ervoor dat er voldoende tarwe was voor de bakkers: verdeel-en-heers op zijn middeleeuws dus!
Maar misschien was de belangrijkste reden voor het Reinheitsgebot het zekerstellen van inkomsten: gelijk met de verplichting op het gebruik van hop werd er namelijk ook accijns geheven op deze plant en zo stroomde met elke liter bier, een vergoeding naar de staatskas.

Een andere mogelijkheid is een bezoek aan het Frühlingsfest. Frühlingsfest betekent letterlijk Lentefeest en is de tegenhanger van de alom bekende Oktoberfeste. Voor het grootste Fest mag je naar Stuttgart, waar van 22 april tot 14 mei gefeest wordt tijdens het 83e Stuttgarter Frühlingsfest. Wil je liever naar het ‘kleine broertje’ dan ga je van 21 april tot 7 mei naar de Theresienwiese tijdens het 57e Münchner Frühlingsfest. Je kunt er natuurlijk ook een zeer feestelijke combi van maken!

Een bierig feestje vieren in eigen land kan natuurlijk ook. Onder andere op 27 april tijdens Koningsdag maar voor een feest rondom speciale bieren kies je voor de Week van het Nederlandse Bier op 11, 12 en 13 mei. Op tal van plekken in het land zijn er activiteiten rondom speciaalbier. Natuurlijk kun je zelf bieren proeven maar je kunt je ook laten begeleiden door een Biersommelier.  En op donderdag 11 mei wordt de overall-winnaar van de Dutch Beer Challenge in Den Haag bekend gemaakt. Absoluut een bezoek waard! Kijk voor alle activiteiten en andere info op www.weekvanhetnederlandsebier.nl

Proost!