• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - augustus

Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad.

De vakantie is voor velen voorbij. Er zijn enkele manieren om het vakantiegevoel nog even vast te houden, bijvoorbeeld een bezoek aan onze Zuiderburen! Andere tongval, bourgondische instelling en ze weten goed eten en drinken enorm te waarderen.

Zet het eerste weekend van september daarom in je agenda. Dat weekend is Belgian Beer Weekend in Brussel. Van 1 t/m 3 september verandert de Grote Markt in een bier-walhalla waar meer dan 50 Belgische brouwerijen zo’n 500 verschillende bieren laten proeven.
Kijk op https://www.belgianbeerweekend.be/ voor meer info.

Liever naar Duitsland? In Berlijn vieren ze van 1 t/m 10 september feest tijdens de Berlin Beer Week! Er zijn dan in de hele stad activiteiten met en rondom bier. Een van de highlights zijn de bier-cruises: op elke cruise zijn meer dan 30 verschillende bieren te proeven terwijl je vanaf de Spree naar de toeristische sights kunt kijken. Verder is er een onderdeel ‘Beer, Bourbon & BBQ’ en er wordt een eigen bier voor het festival gebrouwen.
Kijk op https://beerweek.de/ voor meer info.

Minder groots maar zeker net zo gezellig: speciaalbier festival Op Hop van Zegen in ons eigen Limburg! Een 12-tal brouwerijen presenteren zich op zaterdag 2 september in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Meer info: www.ophopvanzegen.nl

Als je al deze bieren goed wil proeven moet je natuurlijk wel weten hoe dat moet. Je zou denken dat je proeft met je tong maar dat is niet het hele verhaal. Je tong kan alleen de vijf basissmaken waarnemen: zoet, zuur, zout, bitter en umami (deze smaak kun je omschrijven als hartig).Proeven doe je voor het grootste deel met je neus aangezien je daarmee zo’n 10.000 verschillende aroma’s kunt waarnemen.

Door aan het bier te ruiken neem je veel verschillende aroma’s waar, dit wordt orthonasaal genoemd. Je neemt echter weer hele andere aroma’s waar als je retronasaal proeft. Dat gaat als volgt: je neemt een slok bier en laat deze even in je mond rondgaan, vervolgens slik je hem door en adem je via je neus uit. Bij dit uitademen proef je weer andere smaken dan je eerder hebt waargenomen want ook als je het bier hebt doorgeslikt, blijven er veel aroma’s in je keelholte achter.

Nu weet je hoe je optimaal kunt proeven. Veel plezier met uitproberen in Brussel, Berlijn of Roermond!

Zum Wohl!