• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - februari

Carnaval staat voor de deur! Het feest waarbij we de boel de boel laten en vieren dat we kunnen vieren. Een heerlijke levensinstelling!

Carnaval draait als feest oorspronkelijk om het begin van de vastenperiode. Anders gezegd: katholieken vierden nog een laatste keer goed, voordat ze 40 dagen niet meer mochten vieren. Vieren doen we van oudsher met bier en tijdens carnaval staan er dan ook meerdere bierstijlen op de voorgrond:

- Pils in het mooie zuiden van Nederland

- Kölsch in Keulen en omstreken

- Alt in Düsseldorf en omstreken

Pils is een blond ondergistend bier van 5%; Kölsch een blond bovengistend bier van 4,7%-4,9% en Alt is een koperkleurig bovengistend bier van 4,7%-4,9% met moutige aroma’s.

Normaal gesproken is er qua smaak een goed waarneembaar verschil tussen bovengistende en ondergistende bieren. Kölsch en Alt zijn allebei bovengistend maar doordat ze, net als Pils, op een lage temperatuur worden vergist, zijn ze toch vergelijkbaar fris en dorstlessend.

Naast het dorstlessende karakter zijn de hoge doordrinkbaarheid, de relatief lage hopbitterheid en het alcoholpercentage overeenkomsten tussen deze bierstijlen die ervoor zorgen dat ze tijdens Carnaval een prominente rol spelen in het feestgedruis.

Als carnaval niet helemaal je ding is, zijn er duizenden andere manieren en bieren om het leven mee te vieren. In de koude periode van het jaar zou ik kiezen voor Eisbock!

Er zijn steeds meer brouwerijen die hun Eisbock aanbieden maar…. Zelf maken is leuker! Je neemt je favoriete bier; hoe robuuster dit bier is, hoe intenser de Eisbock zal worden. Neem een lege PET-fles, vul het bier tot 2/3 in de fles en zet de fles een nachtje in de vriezer. De volgende dag neem je een glazen karaf en zet de PET-fles hier omgekeerd in, met de dop eraf. Het goedje dat als laatste bevroor, ontdooit nu als eerste: de alcohol. De smaak- en geur- aroma’s hechten zich aan de alcohol-moleculen en dooien mee. Na twintig tot veertig minuten moet je stoppen anders ontdooit ook alle water.

Wat er nu in de karaf zit is je favoriete basis-bier maar dan onder een vergrootglas qua smaak en met een behoorlijk zwaarder alcoholpercentage: een Eisbock dus!

Veel plezier met vieren: carnaval, Eisbock of allebei!

Skål!