• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - juli

Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad

De vakantie staat voor velen voor de deur. Heerlijk genieten van alle dingen die anders zijn dan thuis. Andere mensen, andere omgeving, ander eten én ander drinken!

Wie nog denkt, net als de Romeinen eeuwen geleden, dat speciale bieren voor de noordelijke landen zijn en dat men zich in het zuiden alleen laaft aan gefermenteerd druivensap heeft het goed mis: in Frankrijk en Italië, twee wijnlanden bij uitstek zou je denken, staat bier naar volume op nummer 1!

Dus als je er bent, blijf dan af van de goedkope Franse rosé uit de bag-in-box en van de Chianti in het kitscherige rieten mandje en zoek ook hier mooie, kleine brouwerijen op. Het zijn er veel meer dan je denkt én ze brouwen fantastische bieren!

Nadat je deze brouwerijen hebt bezocht en de bieren geproefd, weersta dan de drang om je kofferbak te vullen met ‘dat ene biertje dat zo lekker smaakte’.

Voor mij past bij elke dag, elke plek, elk weertype en elke gemoedstoestand een ander biertje, dus waarom bij dat ene biertje blijven als er een wereld te ontdekken valt? Ook thuis.

En ontdekken kunnen we! Op de eerste vrijdag van augustus vieren we een internationaal feest: sinds 2007 wordt dan jaarlijks de Internationale Dag van het Bier gevierd. Ontstaan in Santa Cruz in de VS maar nu internationaal.

Op deze dag vieren we het bier zelf, de mensen die het maken, de mensen die het tappen of inschenken én de mensen die het aan onze tafel serveren. Een feest voor velen dus. Er zijn veel individuele activiteiten op deze dag bij brouwers, in de horeca of je maakt er zelf thuis een feestje van.

Als je van al dit lekkers gaat genieten schrik dan niet van troebele bieren. Veel brouwers kiezen ervoor om minder sterk te filteren: met al die kleine deeltjes die je uit het bier filtert, gaat namelijk ook smaak verloren. Daarnaast werken veel brouwerijen met een nagisting op de fles, de traditionele manier. Deze bieren hebben een gist-depot in de fles en naar mijn smaak schenk je dit depot altijd mee in je glas voor dat extraatje aan smaak en beleving.

Kortom: geniet van alle bieren, in binnen en buitenland en geniet vooral met elkaar!

Lechaim!