• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - juni

De eerste zomerse dagen hebben zich in al hun uitbundigheid gepresenteerd en vragen om gevierd te worden. Bij de aanstormende zomer passen heel veel bieren, maar toch zijn er een paar uitblinkers.

Als er zo’n heerlijk groot glas Weizen het terras op wordt gebracht en het wordt twee tafeltjes verderop neergezet, duurt het niet lang tot er meerdere glazen bij andere tafels volgen. Dat is genieten! Een heerlijke bierstijl van onze oosterburen die voldoet aan de criteria van de zomer: smakelijk, dorstlessend en niet te hoog in alcohol.

Een Weizen dient gebrouwen te worden met minimaal 50% tarwe, tarwe heet ’weizen’ in Duitsland en vandaar de naam van het bier. Daarnaast wordt het bier gebrouwen volgens het ‘Reinheitsgebot’: dit oude gebod schrijft voor dat bier alleen met water, hop en mout mag worden gebrouwen. De voor Weizen gebruikte gistsoort geeft aangename geuren en smaken van banaan aan het bier. Enkele heerlijke Weizen bieren zijn Weihenstephaner, Benediktiner, Paulaner, Erdinger, Ayinger en Schneider Weisse.

In de criteria van het Reinheitsgebot zit ook meteen het verschil met Witbier, de heerlijke bierspecialiteit van onze zuiderburen. Een mooi glas witbier wordt weliswaar ook met tarwe gebrouwen, maar met een kleiner aandeel dan de Weizen. Daarnaast wordt de fris-zure smaak er door de brouwers ingebracht door het toevoegen van citrusvruchten - soms sinaasappel, citroen of curaçaoschil - hetgeen zorgt voor een fris en dorstlessend bier.

Bij witbier denken we aan Hoegaarden, IJwit van ’t IJ, La Trappe Witte Trappist of Grimbergen Blanche. Beide bierstijlen zijn licht troebel en een eventueel depot op de bodem van de fles dient losgeschud en meegedronken te worden om de smaak compleet te maken.

Zo zie je maar weer: beter een paar goede buren dan verre vrienden!

Naast Witbier en Weizen zijn Fruitbieren natuurlijk ook heerlijk om in de zomer van te genieten. Je kunt het houden bij een rosé-bier maar mijn hart klopt sneller van bieren waar je het ambacht in proeft. Een mooie Kriek bijvoorbeeld of een Rodenbach of een van de fruitbieren van Lindemans.

Stuk voor stuk heerlijke bieren die smaken en waarmee je ook je vader zult verrassen op 18 juni!

Tchin Tchin!