• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - mei

 

Ik hoop dat jullie genoten hebben van de bierige feesten in april; er staan er namelijk nog genoeg voor de deur die het waard zijn om je agenda voor vrij te maken. Hieronder een kleine selectie om de maand mei nog leuker te maken!

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. De dag waarop we stil staan bij onze vrijheid. Een dag van enorme betekenis die ervoor zorgt dat we vrijheid niet als een vanzelfsprekendheid mogen beschouwen. Laten we die vrijheid vieren met bier van onze vrijgevochten Nederlandse speciaalbierbrouwers. Door onze overtuiging dingen beter te kunnen en zin in experimenteren hebben we heel veel nieuwe en speciale bieren gebrouwen en herontdekt. Zonder jou, de speciaalbierliefhebber die bereid is tot ontdekken en veranderen, was dit niet gelukt.

Trakteer jezelf op Bevrijdingsdag dus op een speciaalbier van Nederlandse bodem. Begin bij een heerlijk speciaalbier van je eigen lokale craftbrouwerij en daarna een van de bieren van Jopen, De Molen, Oedipus, Gebrouwen door Vrouwen, ’t IJ, Moersleutel en Uiltje. Niet meer keuze? Jawel, heel veel meer, allemaal bieren die erop wachten om door jou ontdekt te worden!

Een belangrijk feest voor de Nederlandse speciaalbier liefhebber is de Week van het Nederlandse Bier op 11, 12 en 13 mei. Hierover heb ik in mijn vorige column al wat tips gegeven en is zeker een bezoek waard! Kijk voor alle activiteiten en andere info op www.weekvanhetnederlandsebier.nl

De mooiste dag is Moederdag op 14 mei. Misschien niet het eerste feest waar je aan denkt in relatie tot speciaalbier maar naast ontbijt op bed, mooie bloemen en een stuk chocolade, zijn er zat moeders die van speciaalbier houden.

Geef je moeder een lunch cadeau en serveer klassieke asperges met Wit Gold van Brouwerij de Klep, uitgeroepen tot Lekkerste Aspergebier van 2023. Het tweede gerecht kan een Quiche Lorraine zijn gecombineerd met een Rolduc Abdijbier Blond en als er nog plek is voor een dessert bak dan een bosbessentaart en serveer hierbij Macaroon Machine van Moersleutel. Garantie voor succes, met als variabele jouw eigen kookkunsten.

Rest ons nog om ons voor te bereiden op juni, de eerste maand voor zomerbieren. Ja, het weer gaat echt om, ik heb er alle vertrouwen in. Denk aan lekkere Witbieren, Weizen of Fruitbieren. Daarover volgende keer meer!

 

Schol!