• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - november

Dank aan iedereen die de petitie tegen de verhoging van de accijns op bier heeft getekend! Er is beperkt succes te melden: de voorgestelde verhoging was 16,2%, nu is dat 8%. De helft, maar nog steeds 8% teveel.

De pijn wordt in de praktijk pijnlijk duidelijk: inclusief de aankomende verhoging wordt de accijns per fles Tripel ongeveer € 0,24. Dit bedrag zit verwerkt in de prijs die brouwers aan bijvoorbeeld de horeca vragen. Daar zal het aandeel accijns in de kostprijs vanwege margeberekening stijgen tot ongeveer € 0,85 per fles. Het gekke is dat er over deze accijns ook nog btw geheven wordt. Belasting op belasting dus.

De impact van alleen de accijns voor de gast in de horeca wordt ongeveer € 1,03 per besteld glas speciaal bier. Dat lijkt mij teveel.

Terwijl er zoveel lekkers te ontdekken valt! Wat dacht je van een heerlijke Barrel Aged om het najaar te vieren? Een misvatting is dat Barrel Aged bier per definitie donker bier is en altijd een hoog alcohol percentage heeft. Het effect van Barrel Aging kan in elk bier tot zijn recht komen en zelfs een veel sterker effect hebben op een lichter bier.

Barrel Aging betekent letterlijk: op fust verouderen. Dit houdt in dat het bier gedurende maanden en soms zelfs jaren op houten vaten wordt gerijpt. Door fusten te kiezen waar eerder whisky, rum, cognac of andere drank in hebben gerijpt, neemt het bier lekkere smaken over van deze dranken, samen met tannines en smaken uit het hout. De techniek zorgt voor mooie afgeronde smaken en bieren die verrassen.

Naast het relatief dure ‘Barrel Aging’ zijn er ook snellere methoden om smaken aan bier toe te voegen. Veel gebruikt is bijvoorbeeld ‘infusen’ hetgeen betekend dat er een ander product wordt toegevoegd aan het basisbier, bijvoorbeeld whisky. Ook ‘houtlagering’ wordt vaak gebruikt: hierbij worden er houtsnippers toegevoegd aan het bier in de lagertank zodat de smaak sneller overgaat in het gebruikte basisbier.

Voor nu is mijn advies: blijven genieten van al die verschillende heerlijke bieren zodat er bij de brouwers genoeg (financiële) ruimte blijft voor creativiteit en heerlijke smaken!

Salute!