• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - oktober

Het is oktober en we genieten nog steeds van heerlijk nazomers weer! Lekker terrasweer maar daarmee nog niet het goede weer voor het speciaalbier dat past bij deze tijd van het jaar. Bockbier! Het meest verkochte seizoensbier van Nederland.

Bij een lekker glas Bockbier denken we aan herfstwandelingen in het bos, vallende bladeren en een knapperend vuur in de open haard. Niks van dat alles tot nu toe, maar ik verheug me zeker al op de eerste koude dag, waarbij het geliefde Bockbier zijn beloftes waarmaakt en zorgt voor innerlijke warmte vanaf de eerste slok!

Het verhaal van Bockbier is een Duits verhaal en heeft niks te maken met bokken of geiten. In het plaatsje Einbeck hadden alle inwoners het recht om bier te brouwen waardoor er in de veertiende eeuw 700 brouwmeesters actief waren. Het bier dat ze brouwden genoot grote bekendheid en werd vanuit Einbeck tot in Tallinn en Amsterdam verkocht. Dit bier smaakte ook de koning van Beieren erg goed. Hij liet daarom flink wat fusten leveren en na de koning werden ook zijn onderdanen groot liefhebber. Door de aparte tongval van de mensen uit Beieren werd van ‘Ein Einbecker Bier’ al snel ‘Ainpöckisch Bier’ en na nog een rondje of twee ‘Ai Bock Bier’. Zo werd dus ons grootste speciaalbier geboren.

In Duitsland is een Bockbier overigens heel anders dan Bockbier in Nederland: iets zwaarder dan pilsener maar zeker geen 7,5% en geen donker maar een blond bier. Wil je dit oer-Bockbier uit Duitsland proeven? Ga dan op zoek naar Einbecker Ainpöckisch 1378; lekker bier en gezien het verhaal zeker het proeven waard!

Voor bierliefhebbers staat 01-01-2024 rood gearceerd in de agenda. Vanaf die datum worden de accijnzen op o.a. bier verhoogd: bier wordt dan voor elke bierdrinker een stuk duurder.

Een verhoging die bij speciale bieren kan oplopen tot 50% volgens branchevereniging van de onafhankelijke brouwers CRAFT. Dit is op zichzelf een enorme verhoging die bovenop het al grote verschil met onze buren komt. Op dit moment is de Nederlandse accijns op pils twee keer zo hoog als in België en maar liefst vier keer hoger dan de accijns in Duitsland!

Wat mij betreft allemaal deze petitie tekenen:
https://www.stopextrabierbelasting.nl/

En nu lekker gaan genieten van de Bockbieren van 2023,

Yamas!