• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Column Biersommelier Wim Eussen - september

Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad.

Het feest der feesten staat voor de deur! Elke bier- en cultuurliefhebber heeft het op zijn verlanglijstje staan of is er al geweest: het Oktoberfest! En er zijn meerdere Oktoberfeesten die het bezoeken zeker waard zijn.

Het Oktoberfest in München ontstond ter ere van het huwelijk tussen Ludwig, kroonprins van Bayern, en Theresia von Sachsen-Hildburghausen. Een majoor van de cavalerie van de kroonprins had het idee om dit huwelijk op een andere manier te vieren: met paardenraces. Dit idee werd meteen omarmd door het huwelijkspaar en de paardenrace vond plaats op 17 oktober 1810: de geboorte van het Oktoberfest!
Een jaar later had de bevolking weer trek in een feestje en zo groeide de traditie uit tot hét grootste volksfeest ter wereld, waar jaarlijks 6 miljoen mensen samen komen om te feesten op de Theresienwiese, vernoemd naar de bruid Theresia.
www.oktoberfest.de

Met 3 miljoen bezoekers is het Canstatter Volksfest in Stuttgart overzichtelijker. Dit feest heeft zijn oorsprong in 1818 en is iets anders van opzet dan het Oktoberfest in München en daarom zeker de moeite van het bezoeken waard.
https://lnkd.in/eeynDNJj

Een stuk dichterbij huis is het Oktoberfeest in Sittard. Een zeer waardig alternatief voor bovengenoemde feesten. Wil je vieren in je dirndl of lederhose zonder lange reis? Kom dan van 13 t/m 18 oktober naar Sittard. Je zult niet doorhebben dat je (net) niet in Duitsland bent.
www.oktoberfeestsittard.nl

Traditioneel werd tijdens de oktoberfeesten Märzen-bier gedronken: relatief donkere bieren, gebrouwen in en rond de maand maart en vervolgens gelagerd tot het najaar.
Door de jaren heen is dit Märzen langzaam veranderd naar de huidig bekende Festbiere. Vertaald betekent dit ‘feest-bier’ en deze naam kan je op het verkeerde been zetten. Je zou kunnen verwachten dat het een lichter bier is maar het is juist zwáárder met een percentage tussen de 5,8 en 6,3%. Het bier heeft een lichte kleur vergelijkbaar met die van pils, met een lagere hop-bittere in de afdronk.

Proosten doe je met de grote bierpullen overigens als volgt: neem je Maß bij de hendel en stabiliseer eventueel met je pink onder de hendel, kijk vervolgens je mede-prooster aan, aanstoten en meteen een slok nemen. Pak je Maß niet vast alsof je iemand een hand geeft, zo kunnen je vingers een lelijke tik krijgen bij een onvoorziene toost!

Ein Prosit!