• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Löss III wint tweede prijs Gehaltvolle Grüner Veltliner

Eens per jaar houden alle wijnboeren een proeverij van hun wijnen. “Onze” Löss III van Franz Sauerstingl heeft daarbij een 2e plaats gewonnen bij de “Gehaltvolle Grüner Veltliner”. Zijn wijnbedrijf ligt in de prachtige regio Wagram, ten westen van Wenen.

Zone:                    Scheiben, Wagram (ten noorden van de Donau, links van Wenen)
Terroir:                Diepe, of op kiezelbodem gelegen Lössbodem.
Druivensoort:    Grüner Veltliner 100%
Oogst:                  Geheel manueel
Alcohol-%:          13½ %
Afsluiting:           Schroefdop

Sinds 1794 wordt door de familie Sauerstingl wijn verbouwt; nu zijn Franz en zijn vriendin Andrea (en zijn ouders Franz en Elfriede) alle 4 werkzaam in het wijnbedrijf; Franz jr is (sinds 2002) verantwoordelijk voor de vinificatie van de wijnen.

De FS-wijnen krijgen hun unieke karakter door de minerale en kalkrijke löss van de Wagram-regio waar de diepgewortelde wijnstokken altijd genoeg water en kostbare voedingsstoffen vinden. De Löss-bodem is zeer geschikt voor het verbouwen van Grüner Veltliner; de meest verbouwde druif in de wijngaarden. Daarom heten de 4 verschillende Grüner Veltliner Löss I, II, III en IV (van licht fruitig-ongecompliceerd tot rijp, expressief en vol van smaak). De Löss I wordt veertien dagen eerder dan de Löss II geoogst. De Löss III en Löss IV komen van “Einzellagen” met oude wijnstokken. Door zo laat mogelijk, rijpe druiven te oogsten hebben deze beide wijnen een geweldige concentratie in geur en smaak.

DE WIJN
De handgeplukte druiven worden zo laat mogelijk geoogst. Na de gisting lagert de nog op staal; door battonage wordt maximale extractie van kleur, geur en smaak  bewerkstelligd. Door rijping op de lie’s wordt rondheid toegevoegd.

** De ijzerhoudende rode lei draagt zorg voor het kenmerkende “pepertje” in de smaak.

WIJNOMSCHRIJVING
 e druiven voor LÖSS III zijn afkomstig van de Einzellage (=Ried) “Scheiben”. Bijzonder dikke lössgrond. (Laagdiktes van 15 meter en meer); liggend op ongeveer 250 meter boven zeeniveau en gericht naar het zuidoosten. De wijnstokken zijn er 45 jaar oud.

De druiven worden zo laat mogelijk geoogst; inweektijd voor het persen levert bovendien meer karakter op. Het resultaat is een zeer karakteristieke Veltliner, gekenmerkt door rijp appelfruit en specerijen. Zeer weelderig, vol met een lange afdronk. De wijn is al heel toegankelijk, maar heeft een bewaarpotentieel voor jaren.

WIJN / SPIJSCOMBINATIES
Een culinaire Grüve die past bij zeer vele gerechten