• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Nachtvorst veroorzaakt grote schade aan wijnregio’s

Bevroren druiventros

Frankrijk (waar de vorst vooral tussen de 20 en 27 april heeft plaatsgevonden) heeft de meeste schade ondervonden, maar ook Italië werd eerder (17 tot 19 april) getroffen in de streken Piëmonte, Toscane, Veneto, Marche en zelfs Abruzzo. Franciacorta en Gavi hebben ernstige problemen ondervonden, de prijzen van Prosecco zullen wederom stijgen.

Zware verliezen door nachtvorst

In de Bordeauxstreek is 60 tot 80% van de wijngaarden in het hele gebied getroffen; de rechteroever schijnt het zwaarst getroffen te zijn, in Saint-Emilion is volgens de eerste berichten sprake van 80% getroffen wijngaarden. Op de linkeroever heeft meer dan 50% van de Médoc zware verliezen geleden, van 20 tot 90% verlies.

In de cognacstreek heeft de vorst zeer lang aangehouden en trof wijngaarden die 3 weken voorliepen in de groeicyclus. Gevreesd wordt dat er 30.000 à 35.000 hectare, de helft van de appellatie is vernietigd.

In de Pays d’Oc wordt gesproken over een verlies van 200 miljoen liter (14-16% van het totale volume)

In de Loire zijn sommige wijnpercelen voor 90-100% vernietigd; sceptici vragen zich af er überhaupt wel een Sancerre 2017 op de markt gaat komen.