Speciaalbier Column Februari - Wim Eussen
Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad.
Natuurlijk is speciaalbier fantastisch…..maar Pilsener is en blijft dat ook!
Branche-vereniging Nederlandse Brouwers heeft becijferd dat we in 2022 maar liefst 9,7miljoen hectoliter Pilsener hebben gedronken en daarmee is Pilsener met afstand de grootste categorie in Nederland. De aanstaande carnavalsperiode in de Zuidelijke Provincies draagt hier zeker weer aan bij. Speciaalbier vult een eervolle tweede plek in met 1,4 miljoen hectoliter.
Pilsener is dus de meest gedronken bierstijl. Van huis- tot A-merk, van (groot) blik tot vers getapt in de betere horeca-zaak. Voor ieder wat pils, zeg maar.
Pilsener is een heel zuiver bier waarbij elke afwijking meteen geproefd of gezien wordt en daardoor is het een moeilijke bierstijl om goed te brouwen. Dit beeld strookt helaas niet helemaal met het imago van Pilsener, dat vooral wordt bepaald door volume (massa), prijs (aanbiedingen en korting) en merk-merk-merk uitstraling. Het product Pilsener verdient, net als speciaalbier veel meer aandacht als het gaat om ambacht en smaak. Want er is zoveel moois te vertellen over Pilsener.
Zo hebben we echt wel een paar mooie Pilseners om onze smaakpapillen mee te verwennen! Wat dacht je van Speciale Pilseners als een Brand Up of Gulpener Neubourg? Voor de zachte smaak kun je kiezen voor een Alfa Edelpils of Swinckels Pils.
Als we het over Pilsener-cultuur hebben moeten we zeker over de landsgrens kijken. Naar Duitsland, waar bier een primaire levensbehoefte is, waar een bier smaakvol en tegelijkertijd süffig (schitterend woord dat wij het best met ‘doordrinkbaar’ kunnen vertalen) moet zijn, waar bieren met een alcoholpercentage boven de 7% worden gezien als een rariteit.
Daar weten ze hoe een Pilsener moet smaken en sinds jaar en dag brouwt bijvoorbeeld Bitburger een Pilsener dat gelukkig on-Hollands hoppig is. Waar wij het steeds vaker moeten doen met zoete Pilseners, waar de hop naast de brouwketels heeft gelegen en niet erin, is Bitburger een Pilsener met karakter, een Pilsener zoals Pilsener bedoeld is: dorstlessend, hopbitter, smaakvol en süffig.
Een richting waarvan ik hoop dat we die kant weer op gaan met de smaak van onze Nederpils.
Gezien de toenemend zoetere smaak van de bevolking denk ik niet echt dat dat zal gebeuren maar er zal toch wel één Nederlandse brouwer zijn die een hoppige Pilsener wil brouwen voor de echte liefhebber?
Na Carnaval raakt menige Zuiderling in een Post-Carnaval-Depressie maar liefhebbers van speciale bieren verheugen zich alweer op het volgende bier-seizoen: de Lente! De bieren die we drinken lijken op de seizoenen: in de herfst zijn ze over de duim genomen licht-donker en 7%; in de winter wordt de kleur donkerder en gaat het percentage omhoog. De lente vraagt om bieren die warm houden op de frissere dagen en frivool genoeg zijn voor de eerste zonnestralen waar we na de winter naar snakken.
Speciaal voor dit seizoen gebrouwen lentebieren staan weer op ons te wachten: Brand Lentebock, ’t PaasIJ van ’t IJ, Hertog Jan Lentebock en een Texels Springtij. Of vier de lente met een Abdij Blond van Brouwerij Rolduc of een Weizen van Ayinger of Schneider. En wat dacht je van dat andere seizoensbier: de Saison? Daarover de volgende keer meer.
Veel plezier met carnaval en de eerste zonnestralen!
Cheers!