Speciaalbier Column Januari - Wim Eussen
—Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als
Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij
Rolduc is speciaalbier zijn rode draad—
Daar zijn we dan: 2023! We maken er samen een bierig jaar van!
Een nieuw jaar, frisse start en tijd voor nieuwe bieren. Alleen nog even de restjes van die zware
kerst- en eindejaarsbieren wegwerken, en misschien nog enkele bockbieren, want die worden nu
niet meer veel gedronken.
In de aanbieding doen? Als cadeautje weggeven? De gootsteen?
Tuurlijk niet! De veelal donkere en zwaardere bieren kun je prima bewaren tot het volgende
seizoen.
Interessant aan het rijpingsproces is dat er, in tegenstelling tot het rijpen van wijn, geen nieuwe
smaken ontwikkeld worden maar dat de in het bier sterk aanwezige smaken zwakker worden en
de minder aanwezige smaken daardoor op de voorgrond treden: een verschuiving van de reeds
aanwezige smaken die zorgen voor een andere smaakbeleving.
Om bier goed te bewaren heb je geen fancy apparatuur nodig: een donkere, koele plek met een
constante temperatuur van rond de 15 graden is voldoende. De flessen staand bewaren (ook bij
flessen met een kurk), zodat het contactoppervlak met de lucht zo klein mogelijk blijft en residu
zich netjes aan de bodem kan hechten.
Rijpen van bier duurt niet al te lang, meestal is de smaakontwikkeling na een jaar al duidelijk
aanwezig en zal de smaak niet per definitie sterker of beter worden als je het bier langer bewaart.
Let vooral niet op de THT(Tenminste Houdbaar Tot) datum: ziet het er goed uit en ruikt het goed?
Drink het dan.
Houdt er rekening mee dat niet alle bieren geschikte bewaarbieren zijn. Rijp vooral bieren met een
hoger alcoholpercentage, Donkere bieren, Barrel-Aged bieren, Stouts en Sours.
Et voila: wie is in de herfst van 2023 de eerste met een Rijpe Bock of een proeverijtje van
gelagerde eindejaarsbieren? Juist, jij!
Maar eerst naar de kortere termijn: Valentijnsdag.
Waarom chocolade en rode rozen, zeg het met bier!
Maak bijvoorbeeld een selectie van bieren die qua smaak passen bij de gevoelens die je hebt
voor jouw Valentijn. Elke liefde is anders dus er zijn vele invalshoeken mogelijk die ook prima
gecombineerd kunnen worden in een mooi bierpakket. Denk bijvoorbeeld aan de volgende bieren
die niet alleen qua smaak maar ook qua naam boekdelen kunnen spreken:
Mystic Kriekenbier - Brouwerij Haacht
Vuur&Vlam - De Molen
Blonde Non - Brouwerij Rolduc
Bloesem Blond - Gebrouwen door Vrouwen
Love Beer - Schneider Weisse
Mannenliefde - Oedipus
Bommen&Granaten - De Molen
Klootzakske - Klootzakske
Verboden Vrucht - Hoegaarden/ ABI
Bacchus Kriekenbier - Van Honsebrouck
Wat in elk geval voorop staat: liefde doe je samen. Dus combineer de geselecteerde bieren met
twee proefglaasjes zodat je van elk biertje samen kunt genieten!
Skol!