• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Speciaalbier Column: Wim Eussen

—Wim Eussen is verbonden aan Hansen Dranken als Adviseur Speciaalbier. Als Gediplomeerd Internationaal Biersommelier en oprichter en mede-eigenaar van Brouwerij Rolduc is speciaalbier zijn rode draad—

 

We gaan snel richting het einde van het jaar en traditioneel is het dan tijd voor een terugblik. Een vooruitblik is natuurlijk veel interessanter maar sinds de onstuimige gebeurtenissen van de afgelopen jaren ook nagenoeg onmogelijk.

De gevolgen van de pandemie en dwarsliggers in het Suezkanaal zijn nog steeds voelbaar terwijl de gevolgen van de oorlog in het oosten alweer maanden nieuw roet in het eten gooit.

Gelukkig zijn wij bierdrinkers positief ingesteld en de goeie dingen vieren we graag met  speciaalbier. Valt het een keer tegen vinden we ook troost en nieuw positivisme bij ditzelfde gerstenat. Welk ander natuurproduct krijgt dit voor mekaar? Vooruit dan, voor sommige mensen misschien chocolade, maar dan houdt het ook op;)

Wat we wel weten is dat 2022 wederom niet het jaar van de Sours is geworden. De al jaren voorspelde hype op deze bierstijl blijft steeds maar weer uit. Verover je echter telkens een iets groter stukje van de speciaalbier-taart, ben je ineens een product waar toch muziek in zit.

Ik denk bij Sours aan de ‘moderne’ varianten van bijvoorbeeld BrewDog, Jopen en Uiltje maar zeer zeker ook aan traditionele Sours zoals een Duchesse de Bourgogne, Bacchus Kriek, Gueuze Boon of Berliner Weisse. Een hype komt snel en verdwijnt nog sneller, Sours hebben hun kleine, fijne plekje al veroverd en ik denk dat ze in 2023 stabiel vooruitgaan.

Ook is 2022 het jaar van de geremde groei van de NEW ENGLAND, HAZY of JUICY IPA. Drie verschillende namen voor dezelfde bierstijl: een fruitige, ongefilterde India Pale Ale, oorspronkelijk gebrouwen met hopsoorten uit New England. De enorm sterk stijgende lijn de afgelopen jaren is nu iets afgevlakt.

Niet meer bestellen dus? Zeker wel! De sterke groei is er misschien uit maar deze bierstijl heeft zonder twijfel een vaste schare fans weten te veroveren die graag hun N.E.I.P.A. blijven drinken. Neem of houdt de Gigant Juicy Blue Session, Brewdog Hazy Jane, Uiltje Trackdown, en De Molen Water&Vuur dus zeker in het schap.

Het jaar 2022 gaat ook, net als 2021, de boeken in als het jaar dat de terrassen wederom overvol zaten en de horeca overuren draaide. Hierdoor draaiden ook de toeleveranciers op volle toeren en piepte en kraakte het in elke organisatie. Je kunt je op veel zaken voorbereiden, maar bij extremen kun je er alleen maar het beste van maken. En daar zijn we inmiddels allemaal meesters in.

2023 staat voor de deur en we kunnen alleen maar hopen dat we het weer net zo druk krijgen, wij zijn er in elk geval helemaal klaar voor om jullie te bedienen met de juiste en lekkerste speciaalbieren en andere dranken.

Voor nu gaan we samen lekker genieten van heerlijke Eindejaars, Winter en Kerst-Bieren. Welke? Natuurlijk de Carolus Christmas en Bush de Noël maar wat dacht je van een Schneider Aventinus, een La Goudale de Noël of een Delirium Christmas? Je bent nog ruim op tijd om al dat lekkers in huis te halen, voor je klant of gast én voor jezelf!

 

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2023 gewenst!

 

Wim