Asperges klassiek, maar dan anders!

We beginnen met een voorgerecht. In deze tijd van het jaar schieten in Limburg de asperges uit de grond en daar moeten we natuurlijk gebruik van maken:

  1. Schil en kook de asperges.
  2. Laat afkoelen en schep ze door een lichte kruidenmarinade die je naar eigen smaak maakt.
  3. Neem flinterdun gesneden Serranoham.
  4. Maak van eidooiers als volgt een crème:
  5. Giet 200 ml eigeel met zout en sushi-azijn in een kookzak en vacumeer.
  6. Gaar deze sous-vide voor 25 min op 62˚C.
  7. Laat afkoelen en giet over in een spuitzak.
  8. Serveer de asperges lauw-warm en verdeel ham en crème op het laatste moment.

Het bijpassende bier is een blond bier dat niet te zwaar is; bijvoorbeeld een Westmalle Extra of een Rolduc Abdijbier Blond.

Beer can Chicken

Het hoofdgerecht komt in deze tijd van het jaar van de BBQ, maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook in de oven maken:

  1. Neem een hele kip op en laat hem op kamertemperatuur komen.
  2. Maak je favoriete rub om de kip mee in te smeren.
  3. Neem een blikje bier, schenk 60% in je eigen glas en drink op ;-). De overige 40% laat je in het blik zitten. Je kunt kiezen voor een heerlijk fruitige IPA of eventueel een Radler. Beide smaken gaan goed samen met de kip.
  4. Zet het blik op een vuurvaste schaal en laat de kip met de opening over het blik vallen. Als je het goed doet lijkt het alsof de kip rechtop zit.
  5. Laat de kip zo’n 75 minuten op ongeveer 200 graden garen, of totdat hij lekker bruin is.
  6. Test of de kip gaar is, kwast er heerlijke BBQ-saus overheen en zet haar nog 10 minuutjes terug.

Serveer met hetzelfde bier als je tijdens de bereiding gebruikt hebt.

Sabayon met Speciaalbier

Vervolgens tover je een heerlijk nagerecht op tafel met Tripel Karmeliet, een andere favoriete Tripel of met een Blonde Non

  1. Splits drie eieren, doe de dooiers in een pan met ronde boden.
  2. Voeg 3 eierdopjes suiker toe.
  3. Voeg 5 eierdopjes van het gekozen bier toe.
  4. Zet mooie ijscoupes klaar waarin je fruit naar wens verdeeld, natuurlijk is vers top maar diepvries fruit naar eigen smaak kan ook.
  5. Breek de eierdooiers met een garde en vermeng lichtjes met de andere ingrediënten.
  6. Nu begint je work-out: zet het vuur middelhoog en begin met kloppen. Klop voortdurend 8-jes en stop niet, anders krijg je een omelet. Blijf kloppen totdat de de Sabayon stevig en luchtig is.
  7. Verdeel de Sabayon over de bekers met fruit en serveer!

Ōkole Maluna!

Laat u inspireren...

Biercolumn Wim Eussen: 'Dé bierhoofdstad is Bamberg!'

Biercolumn Wim Eussen: 'Dé bierhoofdstad is Bamberg!'

Biercolumn Wim EussenMiljoenen mensen, waaronder ook duizenden Nederlanders, trekken dit najaar weer...

Lees verder
Bierfusten veel gestelde vragen

Bierfusten veel gestelde vragen

Een goed glas bier mag niet ontbreken in een levendige horecazaak. Of u nu een gezellig eetcafé runt...

Lees verder
Biercolumn Wim Eussen: 'Speciaalbier voor de eerste terrasdagen'

Biercolumn Wim Eussen: 'Speciaalbier voor de eerste terrasdagen'

Biercolumn Wim EussenWat zijn we verwend met de eerste warme dagen van dit jaar! We willen het liefs...

Lees verder
Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

De ándere authentieke Beierse WeizenGasten en consumenten, zowel in de horeca als bij de slijterij,...

Lees verder