Krachtig en dorstlessend

Eenmaal aangekomen op het terras moet dan wel het juiste speciaalbier te kiezen zijn: krachtig genoeg om ons te verwarmen en dorstlessend genoeg voor de eerste warme zonnestralen. En zelfs op deze schier onmogelijke vraag weten de brouwers meerdere antwoorden!

Natuurlijk kun je kiezen voor een lentebock, een bierstijl die speciaal voor dit seizoen gebrouwen wordt; traditioneel een ondergistend blond bier met voldoende kracht en smaak om je ook de koudere dagen van de lente door te laten komen.

Naast de traditionele blonde lentebocken is er ook een iets minder bekende variant: de donkere lentebock. Deze donkere variant sluit aan bij die net te frisse dagen van de lente waarop een lekker dorstlessend ondergistend bier zeer welkom is.

Een weizen kan natuurlijk ook, en dan liefst niet de traditionele variant maar een Hoppy Weizen. Deze bierstijl heeft meer kracht en fruit in de smaak en past daardoor beter bij deze overgangsperiode. Uitproberen? Bestel dan een Duuvels Weizen van Brouwerij Rolduc of een Hopfenweisse van Schneider Weisse en laat ze je smaken!

Een gehopte weizen schurkt natuurlijk dicht aan tegen een IPA en ook in deze bierstijl vind je beslist een mooie begeleider voor de lente. Als je op zoek bent naar lekkere fruitige zomerse smaken gecombineerd met een alcoholpercentage waar je lekker warm van wordt denk dan eens aan Crank The Juice van Moersleutel of de Gaia van Oedipus.

Wat gaat dit jaar brengen?

Zitten we dan lekker op het terras met de Duuvels Weizen of donkere lentebock voor onze neus, dan kunnen we gaan mijmeren over wat de rest van 2025 ons gaat brengen. Beslist enkele voor de hand liggend zaken zoals meer laag- en non-alcoholisch bier en meer lokaal en soms ook nieuwe zaken zoals het herontdekken van de klassiekers.

Zelf ben ik een fan van lokaal en klassiekers, al komt laag- en non-alcoholisch steeds dichter bij een smaak-niveau dat me zou kunnen gaan interesseren. Misschien iets voor 2026…

Živjeli!

Laat u inspireren...

Het ontstaan van Irish Coffee

Het ontstaan van Irish Coffee

Irish Coffee is geliefd om zijn perfecte balans tussen sterke koffie, Ierse whiskey, bruine basterds...

Lees verder
Biercolumn Wim Eussen: 'Onrust in Brouwersland'

Biercolumn Wim Eussen: 'Onrust in Brouwersland'

Biercolumn Wim EussenHet is onrustig in brouwersland. In 2023 wordt er voor het eerst sinds 2001 een...

Lees verder
Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

Ayinger, de ándere authentieke Beierse Weizen

De ándere authentieke Beierse WeizenGasten en consumenten, zowel in de horeca als bij de slijterij,...

Lees verder
Biercolumn Wim Eussen: 'De wet van Lentebock'

Biercolumn Wim Eussen: 'De wet van Lentebock'

Biercolumn Wim EussenBier wordt al eeuwen door veel mensen gedronken en het idee was dat de consumen...

Lees verder