Biercolumn Wim Eussen: 'Dé bierhoofdstad is Bamberg!'
Biercolumn Wim EussenMiljoenen mensen, waaronder ook duizenden Nederlanders, trekken dit najaar weer...
Lees verderHet één sluit het ander natuurlijk niet uit maar meestal is de reden iets beter doordacht. Wat niet iedereen weet is dat beide processen overeenkomsten hebben. Door de processen te combineren zijn er voordelen te halen en kan de passie voor één product een passie voor meerdere producten worden. Daarnaast kunnen beide processen elkaar complementeren.
Het begin van het brouwproces is, simpel gezegd, het maken van een papje van graan en water. Dit papje wordt daarna weer gefilterd en dan gaat het brouwproces verder. Het maken van een distillaat zoals bijvoorbeeld graanjenever of whisky, begint op precies dezelfde manier: het maken van een papje van graan en water.
Een beslag-kuip die je kunt verwarmen, een roerwerk en een vergisting-tank heb je toch al staan voor het ene proces; waarom dan niet ook gebruiken voor het andere?
De beste brouwers gebeurd het: je pas gebouwen bier is niet zo geworden zoals je wilde. Je hebt dan de optie om bij de douane aan te geven dat je dit product moet weggooien. Een douanier komt beoordelen of dit weggooien op de juiste manier gebeurd en dan hoef je over dit deel van de productie geen accijns te betalen.
Veel duurzamer (en lekkerder) is het echter om dit ‘afval' te hergebruiken. Ook als het bier niet smaakt is er een grote kans dat er wel alcohol in zit. Door het afgekeurde bier te distilleren in een distilleerketel, kun je de aanwezige alcohol terugwinnen en deze gebruiken als de basis voor een sterke drank. Door kruiden toe te voegen kun je er bijvoorbeeld een mooie kruidenbitter of heerlijke ouzo van maken! Zo niet kun je het product nog altijd gebruiken als reinigingsalcohol.
Ik hou van bier maar ook van distillaten en vind het schitterend om te zien hoe twee ambachten in elkaar grijpen, waarbij de combinatie zorgt voor minder afval, meer maatschappelijk verantwoord ondernemen én… een lekker nieuw drankje! Geniet ervan!
Na zrdowie!
Om onze website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.